Labels

zondag 4 december 2016

Gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgen


De gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgen

source: http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/142821-de-gatenplant-monstera-deliciosa-stekken-en-verzorgen.html




De gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgen  
Als je een oerwoud wilt aanleggen in de woonkamer dan is de gatenplant of Monstera Deliciosa, zoals de Latijnse naam luidt, de perfecte plant. Deze plant is oersterk, kan zeer groot worden en heeft zeer grote bladeren. Echter de plant verhuizen wordt, gezien het formaat, op den duur lastig. Stekken kan dan uitkomst bieden.

Was de gatenplant bij aankoop in de winkel nog een fraaie kleine plant van een halve meter, zes jaar later groeien bladeren van maar liefst tachtig centimeter doorsnee tegen het plafond en staat er een grote zware plantenbak op de vloer. De twee-zitsbank en andere meubels hebben plaats moeten maken voor deze reus. Dit is, kort samengevat, de Monstera Deliciosa. Deze plant, met haar kenmerkende gelobde bladeren, geeft iedere woonkamer iets extra’s. Hou je van een oerwoud in de woonkamer, dan is deze plant zeer geschikt.

De plant in haar natuurlijke habitat

De gatenplant komt van oorsprong uit West-Indië en Zuid- en Midden-Amerika, en heeft haar naam te danken aan de vele gaten en inkepingen in de bladeren. De Monstera Deliciosa is een echte klimmer, ze is in haar natuurlijke habitat gewend om hoge oerwoudreuzen te beklimmen. Met de kenmerkende luchtwortels worden zowel vocht en voedingsstoffen opgenomen van de boomstam, als uit de lucht. Daarnaast dienen deze luchtwortels als steun. In het oerwoud is het overal vrij donker, dat is de reden waarom de gatenplant gewend is om goed te groeien in schaduwrijke plekken. De plant kan goed tegen droogte, maar geeft de voorkeur aan veel water. De bladeren, die in het begin nog klein en niet gelobd zijn, kunnen wel een meter in doorsnee worden.

Als kamerplant

Als kamerplant moet de gatenplant vaak worden opgebonden, dit kan met behulp van een bamboestok of mosstok worden gedaan. Binnenskamers kan de plant wel drie tot vijf meter hoog worden, dus op den duur zijn veel stokken en touw nodig. De Monstera Deliciosa houdt niet van direct zonlicht, maar in de winter kan teveel zon geen kwaad. Zowel een normale als een hoge kamertemperatuur zijn zeer geschikt, echter bij hogere temperaturen moet als gevolg van snelle verdamping veel water worden gegeven. Ieder voorjaar kan de plant verpot worden naar een grotere bak, dit is ook de periode dat weer nieuwe bladeren worden gevormd. Wees niet bang wanneer de plant een tijd niet goed verzorgd kan worden, de gatenplant is het gewend om te overleven in moeilijke omstandigheden.

Groeisnelheid
De plant, die vele jaren oud kan worden, groeit met twee tot drie bladeren per jaar. In het begin, als de plant nog klein is, lijkt de groeisnelheid tegen te vallen. Maar als eenmaal grote bladeren van vijftig centimeter of meer worden gevormd kan snel een enorme hoogte worden bereikt. Overigens neemt de groeisnelheid sterk af bij zeer lage temperaturen van tien graden of minder. De luchtwortels groeien eveneens snel, het kan geen kwaad om ze in te korten of helemaal te verwijderen, maar het geeft de plant veel karakter wanneer de luchtwortels onberoerd blijven. De plant is een echte stofvanger, het is aan te raden om de bladeren af en toe met water schoon te sproeien.

Vruchten en bloemen

Bloemen en vruchten ontstaan zeer zelden. De bloem is wit van kleur, kelk- of ovaalvormig en omvat een bloeikolf.

Stekken en vermeerderen

Stekken gaat prima, dit mislukt eigenlijk nooit. Elk gedeelte van de stengel met een plek waar een luchtwortel uit groeit kan gebruikt worden. Topstekken met twee bladeren doen het altijd goed, maar ook met niet-topstekken kan een poging gewaagd worden. Zet de stek in een glas of bak met water en met een tot twee weken zullen uit de stengel de eerste echte wortels tevoorschijn komen.

Verhuizen

Tijdens verhuizingen wordt deze plant vaak roemloos afgedankt. Het loont de moeite om de plant tóch mee te verhuizen. Het is even flink wat werk, en het kost wat helpende handen, maar als de plant eenmaal in de nieuwe woning is neergezet, ontstaat er toch een zekere mate van tevredenheid. Overigens kan, als de plant echt te groot is, altijd een topstek worden afgeknipt en deze in de nieuwe woning worden gestekt.

Ziektes en plagen

Hoewel de plant erg sterk is kunnen er toch ziektes optreden, waaronder spintmijt. De plant heeft dan spinsel aan de onderzijde van de bladeren. Een andere kwaal zijn vergeelde bladeren, dit kan duiden op te veel gegeven water. In direct zonlicht kunnen de bladeren vooral in de zomer verschroeien. De plant kan daardoor in zijn geheel verzwakt raken en een heel jaar geen bladeren meer vormen. Oppassen dus met teveel direct zonlicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten